1 Aralık 2008 Pazartesi

Björk 'Guðmundsdóttir' - Björk 1977


'İlkokulda aldığı piyano derslerinden birinde Tina Charles'ın "I Love to Love" ("Sevmek için Sevdim") adlı parçasını seslendirerek öğretmeninin ilgisini çekmeyi başardı. Ardından bu kayıt, Fálkinn Kayıt Şirketi'ne gönderildi. Çok geçmeden Fálkinn, Björk'e kariyerindeki ilk sözleşmesinin teklifini götürdü. "Björk" adlı albüm, 1977 yılında beğeniye sunuldu. '
Released: December 1977 (Iceland only)

Björk 1977 Download

01. Arabadrengurinn (05:00)
02. Búkolla (03:16)
03. Alta Mira (02:30)
04. Jóhannes Kjarval (02:15)
05. Fúsi Hreindır (03:27)
06. Himnaför (02:32)
07. Óliver (02:47)
08. Álfur út úr hól (03:04)
09. Músastiginn (02:44)
10. Bænin (02:00)

Happy Birthday to me

1 yorum:

sevcan dedi ki...

BJORK


'İzlandalı şarkıcı, besteci ve oyuncu Björk Guðmundsdóttir, 21 Kasım 1965 tarihinde Reykjavik'te dünyaya geldi.

İsminin anlamı "huş ağacı" olan Björk'ün müzik kariyeri henüz 11 yaşındayken başladı. İlkokulda aldığı piyano derslerinden birinde Tina Charles'ın "I Love to Love" ("Sevmek için Sevdim") adlı parçasını seslendirerek öğretmeninin ilgisini çekmeyi başardı. Ardından bu kayıt, Fálkinn Kayıt Şirketi'ne gönderildi. Çok geçmeden Fálkinn, Björk'e kariyerindeki ilk sözleşmesinin teklifini götürdü. "Björk" adlı albüm, 1977 yılında beğeniye sunuldu. Küçük kız, henüz 12 yaşındaydı.

Gençliğinde punk rock tarzını çok beğeniyordu. Albümü çıktıktan iki yıl sonra, kız arkadaşlarından oluşan Spit and Snot grubunu, 1979 yılında ise Exodus adlı caz füzyon topluluğunu kurdu. 1981'de, okulundan mezun olduktan bir yıl sonra, basçı Jakob Magnusson ile birlikte bir başka grubun temellerini attı. Jam-80 adlı grup daha sonra Tappi Tikarrass adını aldı. İki albüm çıkardıktan sonra yollarını ayırdılar.

Björk, kendisinden üç yaş büyük olan şarkıcı ve trompetçi Einar Örn Benediktsson ve Einar Melax ile bir araya geldi. Guðlaugur Óttarsson, Sigtryggur Baldursson ve Birgir Mogensen'in de katılımıyla KUKL ("Büyü") grubunu kurdular. 1984'te "The Eye" ("Göz"), 1986'da ise "Holidays in Europe" ("Avrupa'daki Tatiller") albümlerini kaydedip çeşitli canlı performanslar sergilediler. Sonrasında etiket şirketlerinin kapanmasıyla dağılmak durumunda kaldılar.

Bu arada Björk, Sugarcubes grubundan arkadaşı olan Þór Eldon ile birlikteliğinden Sindri adında bir erkek çocuğu dünyaya getirdi. Sindri, 8 Haziran 1986'da doğdu.

Björk, ışıltılı solo performansının öncesindeki son ortak projelerinde, caz grubu Trio Guðmundar Ingólfssonar ve house müzik temsilcisi olarak nitelendirilebilecek olan 808 State ile birlikte çalıştı.

Genç şarkıcı, solo kariyerini şekillendirmek üzere 1992 yılında İngiltere'nin başkenti Londra'ya taşındı. Aralarında Massive Attack'ın da bulunduğu birçok ünlü isimle çalışmış olan yapımcı Nellee Hooper'la bir araya geldi. Bu birliktelik, ilk meyvesini, Björk'ün dünya çapında ünlenmesini sağlayan "Human Behaviour" ("İnsan Davranışı") adlı parça ile verdi. 1993 yılının Haziran ayında, bu parçayı da içinde bulunduran "Debut" ("İlk Albüm") adlı ilk albümünü beğeniye sundu. Amerika Birleşik Devletleri'nde bir anda zirveye yerleşen çalışma, 1994 yılında genç şarkıcıya "En İyi Uluslararası Kadın Şarkıcı" ve "En İyi Çıkışı Yapan Şarkıcı" kategorilerinde iki BRIT ödülü kazandırdı.

Björk, çok geçmeden ikinci albümünün çalışmalarına başladı. Nellee Hooper, Tricky, 808 State'ten Graham Massey ve elektronik müzik yapımcısı Howie B ile birlikte yaptığı titiz çalışmanın ardından "Post" isimli albüm 1995 yılının Haziran ayında raflardaki yerini aldı. İngiltere albüm listelerinde ikinci sıraya yerleşen, Amerika'da da büyük yankı uyandıran "Post", teklileriyle de sürpriz başarılar getirdi. İngiltere'de 15 hafta boyunca müzik listelerinden inmeyen "It's Oh So Quiet", bu ülkede tam 400.000 adet satıldı. Björk, iki yıl sonra, Ocak 1997'de, eski şarkılarının yeniden düzenlemelerini içeren "Telegram"ı çıkardı. Yılın sonlarına doğru ise yeni stüdyo albümü olan "Homogenic", müzikseverlerle buluştu.

Bu defa yapımcılar Mark Bell ve Howie B ile çalışmayı tercih eden Björk, "Homogenic"i, o döneme kadarki en deneysel ve en özgür albümü olarak tanımlıyordu. Albümün ses getiren özelliklerinden biri de görkemli video klipleri oldu. Dünyaca ünlü Fransız klip ve film yönetmeni Michel Gondry'nin çektiği "Bachelorette" ve İngiliz yönetmen Chris Cunningham'ın imzasını taşıyan "All Is Full of Love" büyük beğeni topladı.

Björk daha sonra Danimarkalı yönetmen Lars Von Trier'in 2000 çıkışlı filmi "Dancer In The Dark"ta ("Karanlıkta Dans") rol aldı ve Cannes Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülüne layık görüldü. Filmin müziklerini barındıran albüm ise "Selmasongs" adıyla raflardaki yerini aldı.

Björk bu ilginç tecrübeden bir sene sonra "Vespertine" albümünü beğeniye sundu. Tecrübeli ses ustası Matmos, Danimarkalı DJ Thomas Knak ve harpıyla deneysel sesler üreten Zeena Parkins ile birlikte çalıştığı "Vespertine"ın şarkı sözlerinde; Amerikalı şair E. E. Cummings'in şiirlerine ve İngiliz oyun yazarı Sarah Kane'in "Crave" adlı yapıtına da yer verdi. 27 Ağustos 2001'de raflardaki yerini alan albüm, bu yılın sonuna kadar tam 2 milyonluk satış rakamına ulaşarak şarkıcının en kısa sürede en çok satılan çalışması oldu.

"Vespertine"'dan; "Hidden Place" ("Kayıp Yer"), "Pagan Poetry ("Dinsiz Şiiri") ve "Cocoon" ("Koza") adında üç tekli çıktı. İlk parça MTV2'de yayınlandı. İkincisi, içerdiği 'sakıncalı' görüntüler nedeniyle sansürlenerek nadir olarak da olsa ekranlara yansıdı. Japon sanatçı Eiko Ishioka'nın yönettiği "Cocoon" ise yine benzer içerik öğeleri nedeniyle MTV tarafından yayınlanmadı.

Amerikalı görsel sanat icracısı Matthew Barney ile birlikte yaşayan Björk, 3 Ekim 2002 tarihinde Ísadóra adında bir kız çocuğu dünyaya getirdi.

İzlandalı sanatçı 30 Ağustos 2004 tarihinde yeni albümü "Medulla" ile bir kez daha hayranlarının karşısına çıktı. Albümde yer alan "Oceania" adlı parçayı, Yunanistan'ın başkenti Atina'da düzenlenen 2004 Yaz Olimpiyatları'nın görkemli açılış seramonisinde seslendirdi.

Usta yönetmen Michel Gondry, 2006 yılında vizyona giren "The Science of Sleep" adlı filmi için daha önce birlikte çalıştığı Björk'e teklif götürmüş ancak olumsuz yanıt almıştı. Bunun üzerine açıklama yapan Gondry; Björk'ün, teklifini kabul etmemesinin sorumlusu olarak, şarkıcıya Cannes Film Festivali'nde "En İyi Kadın Oyuncu" ödülünü getiren "Dancer In The Dark" filminin yönetmeni Lars Von Trier'i göstermişti. Ona göre Trier, böylesine iç karartıcı bir filmde rol vererek Björk'ün sinema endüstrisine bakışını olumsuz yönde etkilemişti.

Gondry'nin filmi vizyona girdikten bir yıl sonra Björk, "Medulla"nın devamı olarak altıncı stüdyo albümü "Volta"yı çıkardı. 7 Mayıs 2007'de raflardaki yerini alan "Volta"'nın yapımcılığını da Björk üstlendi. Albüm, aralarında Timbaland, Antony Hegarty ve Sjon'un da bulunduğu birçok sanatçının imzasını taşıdı.

"Volta"nın ilk teklisi olan "Earth Intruders" ("Yerkürenin Davetsiz Misafirleri") 9 Nisan'da, ikinci teklisi olan "Innocence" ("Masumiyet") ise 23 Temmuz'da beğeniye sunuldu.'


Alıntı adresi:
http://www.muzikkutusu.com/tanitimlar/VCd9/Bj%C3%B6rk/biyografi.htm